Utrinki z 34. medobčinskega otroškega parlamenta

V petek, 23. februarja, je na naši šoli potekal medobčinski otroški parlament, katerega tema je bila Duševno zdravje otrok in mladih.

Parlamenta so se udeležili še učenci OŠ Gustava Šiliha Laporje, OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, OŠ Minke Namestnik-Sonje Slovenska Bistrica, 2. osnovne šole Slovenska Bistrica, OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, OŠ Antona Ingoliča Sp. Polskava, OŠ Partizanska bolnišnica Jesen Tinje, OŠ Šmartno na Pohorju, OŠ Anice Černejeve Makole, Podružnična osnovna šola Kebelj – Osnovna šola Oplotnica in učenci OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica.

Uvodni del se je začel z nastopom Šolskega benda ob 9. uri. Vse gostujoče je po nastopu nagovorila ravnateljica mag. Francka Mravlje.  Izrekla jim je dobrodošlico in poudarila, da je duševno zdravje ravnovesje med delom in sprostitvijo. Dobro opravljeno delo krepi našo samopodobo in občutek lastne vrednosti oz. koristnosti. To nas napolnjuje s pozitivnimi občutki o sebi, drugih in svetu.

Nato so se učenci s pomočjo barvnih lističev naključno razdelili v skupine oz. delavnice.  

Tehnična delavnica katere mentorica je bila Sabina Kralj. Izdelovali so lesene figure in jih opremili z različnimi čustvenimi izrazi.  

Računalniško delavnico, je vodila Kristina Jelnikar. V njej so  učenci ustvarjali mrežo možnosti reševanja duševnih stisk v programu Canva.

Športno delavnico, je vodil Miran Voglar. Učenci so bili aktivni v odbojki in v igri »štrbunk«.

Bralno delavnico so vodile učiteljici prvega razreda Milena Pegan in Tina Robnik ter knjižničarka Polona Bornšek. Udeleženke delavnic so  prvošolcem prebrale pravljico  in po branju z njimi poustvarjale vsebino.  

Kemijska, naravoslovna delavnica, se je odvijala v avli in zunaj šole, vodili pa so jo učiteljica Tatjana Zgubič in učenci, ki z njo sodelujejo. Tematika je zajemala različne poskuse od analize vode do spoznavanja pomena in uporabnosti različnih učnih okolij v šoli in izven nje. Svoje znanje naravoslovja s poudarkom na trajnostnih vsebinah so lahko učenci preverjali  s pomočjo kviza Kahoot.

Po zaključku delavnic je sledila malica, nato pa so se učenci zopet zbrali in poročali o svojih občutkih, spoznanjih in izkušnjah. Vsi sodelujoči učenci so na šoli prejeli značko in priznanje za sodelovanje.

Zaključek parlamenta je potekal v Razvojnem centru narave v Poljčanah, kjer jih je sprejela in nagovorila podžupanja Občine Poljčane, Dušanka Lužar Šajt.

V razpravo so se vključili številni učenci. Svoje ugotovitve so znali dobro utemeljiti s primeri iz vsakdanjega življenja mladih. Diskusija je bila široka, pestra in živahna.

Po koncu razprave so sodelujoči učenci izvolili tri člane, ki se bodo udeležili šolskega parlamenta na državni ravni. Največ glasov sta prejela Matjaž Fiter iz Osnovne šole Šmartno na Pohorju in Zarja Horvat Osnovna šola Črešnjevec. Tretja, ki je prejela največ glasov je Kiara Mikec Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica. Nacionalnega otroškega parlamenta se bo udeležila v primeru odsotnosti Matjaža ali Zarje.

Občina Poljčane je učencem v sodelovanju s šolo pripravila tudi uporabna darilca.

Organizatorka medobčinskega otroškega parlamenta je bila učiteljica Ula Ulaga, mentorica otroškega parlamenta na Osnovni šoli Kajetana Koviča Poljčane. Vse dejavnosti pa sta usmerjali in vodili devetošolki Nika Otorepec in Nika Kodrič.


Fotografije: Patrik Mustafa

Dostopnost