Bogdan Krajnc

Leta 1977 se je društvo poimenovalo po domačinu Bogdanu Krajncu. Bil je sin učiteljev. Rodil se je 30. 3. 1920 v Tinjah pri Velikovcu na Koroškem, kamor sta bila starša poslala kot slovenska učitelja. Po plebiscitu se je družina morala umakniti nazaj v Slovenijo. Prišla je v Poljčane, kjer je oče prevzel upraviteljstvo šole in je Bogdan preživel svoja mlada leta.

Po končani osnovni šoli se je vpisal na gimnazijo v Mariboru, ki jo je leta 1940 uspešno končal. Po maturi je odšel na služenje vojaškega roka, med katerim ga je zatekla vojna. Po razpadu jugoslovanske vojske aprila 1941 se je vrnil v Poljčane k staršem. Okupator je zavedno Krajnčevo družino, tudi Bogdana, že junija leta 1941 izgnal v Srbijo. Zatočišče so našli v vasi Ribare.

Bogdan Krajnc

Tam je družina aktivno sodelovala v NOB, zaradi česar so Nemci aretirali in nato v taborišču ubili Bogdanovega starejšega brata Bogomila. Bogdan se je leta 1944 vključil v slovensko partizansko četo, ustanovljeno v Srbiji. Z njo se je boril na sremski fronti, kjer je bil ranjen. Zdravili so ga v bolnišnici v Zagrebu.

Več o Bogdanu Krajncu si lahko preberete tukaj.

 

Dostopnost