Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) poudarja pomen sestavljanja jedilnikov z lokalnimi sestavinami in pomen rednega zajtrkovanja. Projekt se je razvil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in je bil leta 2012 razglašen kot dan slovenske hrane.

Že od začetka se najbolj izpostavlja poreklo živil, ki morajo biti pridelana in predelana v Sloveniji. Poudarjene so prednosti uživanja lokalno pridelane hrane, ki je sezonsko dostopnejša, ima več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost,  hkrati pa se z uporabo lokalne hrane ohranjajo delovna mesta na podeželju. Za boljšo preskrbo z lokalno pridelano hrano je na voljo povezava do zemljevida lokalnih kmetij: https://www.nasasuperhrana.si/zemljevid-lokalni-ponudniki-hrane/.

Zaradi zapletenih epidemioloških razmer bo izvedba letošnjega TSZ nekoliko drugačna. Vzgojno-izobraževalnim ustanovam je bila  podana pobuda, da 20. novembra otrokom in mladostnikom prenesejo sporočilo, da je tudi doma zelo pomembno redno zajtrkovati. Na ta dan naj si sami ali s pomočjo odraslih pripravijo zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka slovenskega porekla. 

VIR: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/zajtrk-z-medom-super-dan/

Ministrstvo informira tudi o pripravljenih gradivih, ki so namenjena obeleženju dneva slovenske hrane. To sta plakat Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan« (https://tinyurl.com/y3g6kybv)  in zgibanka »Poštevanka je igra« (https://tinyurl.com/y3lgtk8n). Prosti čas lahko otroci namenijo tudi branju kakovostne otroške in mladinske literature na temo hrane (https://tinyurl.com/y2c6s47t).

Letošnji slogan se glasi: »Zajtrk z medom – super dan«.

Pred desetimi leti so čebelarji pričeli z organiziranimi obiski otrok v vrtcih in osnovnih šolah. Naleteli so na zelo dober odziv tako otrok kot njihovih vzgojiteljev in učiteljev, zato so njihove aktivnosti leta 2011 prerasle na vseslovensko raven. Tako je postala ena od rdečih niti TSZ tudi osveščanje o pomenu čebel, pridelkih iz čebeljega panja in o vlogi medu v naši prehrani. Čebelarstvo je ena izmed najstarejših in najbolj tradicionalnih dejavnosti v Sloveniji. Ima zelo pomembno poslanstvo, saj so čebele z več vidikov ključne za opraševanje in obstoj rastlinskih vrst. Ravno opraševanje nam omogoča zadostno količino hrane ter vpliva tudi na količino in kakovost pridelkov.

Nekaj zanimivosti in dejstva o medu

  • Med kristalizira, kar je naraven pojav, ki prej ali slej nastopi pri vsakem medu in ne vpliva na njegovo kakovost. Kristalizirani med lahko ponovno utekočinimo s segrevanjem v vodni kopeli do 40 stopinj Celzija.
  • Medu nikoli ne dajemo v zelo vroč čaj, saj se v tem primeru uničijo bioaktivne snovi, kot so vitamini, encimi in minerali, prisotni v medu.
  • Z uživanjem medu slovenskih čebelarjev skrbimo tudi za okolje, v katerem živimo, saj čebele z opraševanjem rastlin prispevajo k ohranjanju ravnovesja v naravi.
  • Slovenski čebelarji pridelujejo med višje kakovosti z zaščiteno geografsko označbo, ki jo prepoznate po nalepki z zaščitnim simbolom. Letošnji plakatJe delo priznanega slovenskega ilustratorja Ivana Mitrevskega, ki idejno zasnovo pojasnjuje takole: »Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi potekal na šolah. A nisem narisal šolskih otrok. Namesto njih v ilustraciji nastopajo gozdne in domače živali. Izbral sem take, ki pogosto nastopajo v pravljicah, ljudskih pregovorih, stripih in slikanicah: volka, medveda, lisico, veverico, mačko, kosa, racaka in seveda čebele. Čebele sem pobarval s sivo barvo, saj gre za znamenite kranjske sivke. Medved je najbolj sladkosned, lisica je najbolj zvita, najbolj radoveden pa je veveriček, ki je zatopljen v branje, medtem ko ostale živali jedo zajtrk. To je pomemben detajl ilustracije. Mislim, da ne moremo gojiti kulture prehranjevanja ne da bi zraven gojili ljubezen do knjige in besede.« Če želite, lahko na praznem plakatu (https://tinyurl.com/yygwou89) ustvarite svojo risbo in jo delite z nami. Lahko pa tudi fotografirate zajtrk, ki ga boste pripravili. Svoj izdelek pošljete na naslov polona.bornsek@ospoljcane.si in objavili ga bomo na šolski spletni strani.

Dober tek!                                                                                 

Pripravila: Polona Bornšek,                                                                                  organizatorka šolske prehrane

Dostopnost