Zaključno srečanje mednarodnega projekta Erasmus+

Drugi dan

Naše spoznavanje prizadevanj na področju trajnosti v Litvi se nadaljuje. Obisku dodajamo nove vsebine. Izmenjava znanja, širjenje primerov dobre prakse, pridobivanja izkušenj, medkulturna povezanost, osebni in strokovni razvoj, boljše znanje jezikov, srečevanja z jeziki, ki jih ne slišimo pogosto, pa tudi povezovanje s svetom umetnosti in kulture sodelujočih dežel so nekatere izmed njih.

V sredo, 25. maja, smo obiskali kmetijo v bližini glavnega mesta Vilna.  Spoznali smo ekološko kmetovanje in življenje v povezavi s tradicijo. Na litvanski ravnici gojijo škotsko govedo in noje, kar pa seveda niso tradicionalne litvanske živalske vrste. Zvedeli smo veliko presenetljivih dejstev o nojih,  največji in neleteči vrsti ptičev. Zanimivo je, da so njihovi možgani manjši od oči in da na gnezdu izmenično sedita samec in samica. Navdušila nas je še velika čreda škotskega goveda.

Popoldan smo nadaljevali pot po zeleni in zelo ravni pokrajini. Kot že veste, je največja litvanska ‘gora’ Mount Juozapinė visoka ‘kar’ 299 metrov.  Ob slikoviti obali, med zelenimi griči in številnimi jezeri smo  pripotovali do mesta Trakai, prestolnice nekdanje Velike litovske kneževine. V srednjem veku je bil tukaj zgrajen grad, njegova zgodovina je polna številnih dogodkov, ki so igrali pomembno vlogo v zgodovini države. Več stoletij je bil dom litvanskih vladarjev, hkrati pa mračni zapor za tiste, ki so niso upoštevali zakonov ali pa tudi tiste, ki so jih zaprli po krivici.

Danes je grad obnovljen. Navdušuje s svojo drugačnostjo in tudi položajem. Stoji na otoku, obkrožen je s čisto vodo iz jezera Galva. Ob ogledu smo razmišljali, da ljudje nekoč niso poznali besed trajnost, so jo pa v vseh ozirih živeli.

Pozno popoldne smo se sprehodili tudi po mestu. Najbolj nas je navdušil športni park ob reki Neris. Ljudi vseh starosti vabi k aktivnejšemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju telesne kondicije in razvijanju pozitivnega odnosa do zdravega načina življenja.

Šolski tim Erasmus+

Foto utrinki
Dostopnost