Poljčanski nagrajenci letošnjega literarnega natečaja

SANJE SO VELIKA SKLEDA

Letos je naša šola že četrtič zapovrstjo sodelovala z učenci 3. VIO na literarnem natečaju, ki ga razpisuje Občina Radenci v sklopu svojega Družinskega turističnega festivala Mačje mesto. Festival je povezan z našim rojakom Kajetanom Kovičem, zato tudi ime Mačje mesto. Literarni natečaj pa je naslovljen s Kovičevim verzom Sanje so velika skleda.

Letos smo na njihov literarni natečaj poslali 14 pesmi. Kot v prejšnjih letih so se naši učenci tudi tokrat odlično odrezali. Kar 3 naše pesmi so se uvrstile med 10 najboljših literarnih prispevkov sodelujočih šol. Vse pesmi je ovrednotila strokovna komisija, ki jo sestavljata priznana slovenska mladinska pisatelja Desa Muck in Primož Suhodolčan.

V uvodu ocen nagrajenih pesmi sta Desa Muck in Primož Suhodolčan sporočila:

”Če ne bi bilo sanj, bi bilo naše življenje dolgočasno!

Tako so zapisali avtorji, ki so sodelovali na literarnem natečaju. Sanjati ni samo dovoljeno, sanjati je priporočeno. Ali še več. Sanjati je zapovedano. Veliko ciljev se uresniči prav skozi sanje. Sanjamo lahko tudi z zaprtimi očmi. Takrat je najbrž še najlepše.”

Naši nagrajeni učenci so devetošolec Žiga Hrup ter sedmošolki Maša Prah in Eva Kraus.

Maša Prah s pesmijo POMAHAJ, PREDEN GREŠ! in Eva Kraus s pesmijo V DANAŠNJEM SVETU sta se uvrstili med enakovredne nagrajence od 4. do 10. mesta.

Žiga Hrup pa je prejel 3. nagrado za pesem SANJAM PREPROSTE SANJE.

V oceni sta Muckova in Suhodolčan utemeljila:

”V pesmi je zapisan današnji vsakdan: ‘V sobi ždim in v računalnik buljim. Situacija je zapletena, prihodnost pa nedorečena.’  Pa vendar je v njej zapisan optimističen zaključek za normalen vsakdan, čeprav zaenkrat še samo skozi sanje.”

Poljčane, junij 2021

Mentorica Milena Jerman Natek

Dostopnost