Slovenija

SLOVENIJA, MOJA DOMOVINA

Na svetu je veliko domovin, toda samo ena je naša, moja in tvoja. Slovenija, naša domovina, je najlepši košček sveta. Domovina pa ni le prostor, kjer smo doma. Domovina je utrip srca očeta in mame, njun glas in besede, domovina je domača glasba, domača hiša, je gozd za hišo, vonj domačih dobrot, petje ptic, zavijanje vetra, pogled na Boč ali Triglav. Domovina smo domači ljudje.

Domovina so naše korenine. Kjerkoli po svetu smo, vedno nas spremlja misel, kako je doma. Kdor ima domovino, je bogat. Bodimo dobri do domovine, spoštujmo jo, imejmo jo radi. Poskrbimo, da bomo čim bolj enotni, da si bomo pomagali in da bomo skrbeli drug za drugega. In predvsem skrbimo za to, da ostane čista, zelena in prelepa.

 

Pred 30-imi leti

23. decembra 1990 je v Sloveniji potekal plebiscit. Beseda plebiscit prihaja iz
latinščine in pomeni sklep ljudstva. Na volišča je odšlo kar 93,2 odstotka volilnih upravičencev, 95 odstotkov pa jih je na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, odgovorilo pritrdilno. Slovenci smo bili takrat zelo enotni in prepričani, kaj si želimo. Tako se je prvič začutil glas slovenskega ljudstva z željo po samostojnosti, osamosvojitvi. Rezultati glasovanja na plebiscitu so bili razglašeni 26. decembra.

V času božičnega praznovanja topline, ljubezni, sreče tako praznujemo tudi dan samostojnosti in enotnosti. 25. junija 1991 je slovenska skupščina uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.

  

Popotovanje po Sloveniji

Lepa slovenska modrost pravi: Povsod je lepo, a doma najlepše. Moja domovina Slovenija … Tam, kjer se Alpe srečajo s Sredozemljem in Panonska nižina s kraškim svetom. Majhna zelena dežela, ki je ponosna na izjemno število vrhunskih športnikov in bogato kulturno ustvarjanje.

Popotovanje po Sloveniji je polno zanimivih doživetij: prijetna mesta, podeželje in hribi, morska obala, termalni vrelci, kraške jame ter edini slovenski naravni otok na Blejskem jezeru. Prijazni ljudje, izjemne lepote, zgodovinska najdišča, kulinarične dobrote.

Pokrajinsko raznolika Slovenija je sama po sebi privlačna znamenitost. Je prva država na svetu, ki je bila  razglašena za zeleno turistično destinacijo.

 

 

Tu, kjer sem doma

Tu, kjer sem doma. Mila naši duši je beseda dom. Domovina, ki bivaš v mojem srcu. Z vejami domoljubja prepletaš moje življenje, moje rojevanje, nahajanje, nekoč odhajanje … ‘Slovenci so bili od nekdaj dobrega, usmiljenega srca, pridni delavci, krivico komu storiti jih je bilo strah. Pokažimo tudi mi, da smo poštenih sinov očeti.’ je zapisal že Anton Martin Slomšek.

Želimo si modrosti državljanov, skupno blaginjo, poštenje, slogo, pravičnost, mir, blagostanje. Želimo zdravje, varno in čisto okolje, tišino src. Slovenci in Slovenke, pogumno naprej! Slovenija, moja dežela, podoba raja, čudežni vrt, pogledam te od zasneženih vrhov in ledeniških jezer v Alpah do večno zelenih gajev oljk ob morski obali. Objamem vinorodne gorice, zlata žitna polja, skrivnostne kraške jame. Ustavim se in se naužijem tvojih lepot. Krasna si, moja domovina, mati. Koliko pridnih rok, domovina, je prepletalo srčnost tvojega obstoja? Koliko sinov in hčera je raslo v tvoji zemlji in te s ponosom poveličevalo v biserih spoznanj?

In veliko lepot je povsod okrog nas. Dravinjo obdaja vinorodna gričevnata pokrajina z ene strani, z druge pa Zbelovska gora in Boč. Z vrha Boča je v jasnih dneh izreden razgled, ob vznožju raste redka in čudovita velikonočnica. Slikovite Poljčane so središče tega dela doline. Takoj za Poljčanami je prav pod Bočem trg Studenice, znan po samostanu iz 13. stoletja. Danes so Studenice majhna, urejena vas ustvarjalnih ljudi. V bližini vasi Makole se dviga baročni dvorec Štatenberg. Ozrem se po kraju, kjer sem doma. Povsod vidim zeleno, milozvočno, urejeno lepoto. Tu je moj dom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir: Besedilo ob kulturnem dnevu Osnovne šole Kajetana Koviča, 24. 12. 2020 (Prirejeno, avtorici Darja Krajnc in Vesna Vilčnik)

Dostopnost