02 829 5810        o-poljcane.mb@guest.arnes.si

Otroški parlament 2022/23

DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADIH

 

Tema otroškega parlamenta v šolskem letu 2022/2023, in tudi še naslednjega, je duševno zdravje otrok in mladih. Temo, ki je že na prvi pogled zelo zanimiva in marsikoga hitro pritegne, so izbrali otroci na zadnjem nacionalnem Otroškem parlamentu, aprila 2022.

Duševno zdravje je še vedno tematika, o kateri se premalo govori. Je nekakšna »tabu« tema, kateri se marsikdo raje izogne. Velikokrat se nam zdi, da pri takšni temi, še posebej v pogovoru z otroki, nimamo pravilnega odgovora oziroma nasveta, ki bi ga lahko otroku ali mladostniku ponudili. Zato takšne teme raje preskočimo ali pa se o njih ne pogovarjamo. Veliko raziskav kaže, da odrasli, učitelji, starši menijo, da imajo o tej problematiki premalo znanja, izkušenj, da bi lahko svetovali ali pomagali drugim, še posebej mladim. Zanimivo pa je, da imajo otroci in mladi veliko željo pogovarjati se o svojem počutju, doživljanju, stiskah, težavah, občutkih, izkušnjah, dvomih …

 

V današnjem času je duševno zdravje pri otrocih in mladih bolj na preizkušnji kot običajno. Več je nezadovoljstva s samim seboj, anksioznosti, tesnobe, depresije, tudi samomorilskih misli, samomorov … Pomembno je, da znamo odrasli znake težav v duševnem zdravju v prvi vrsti prepoznati in kasneje otrokom tudi pomagati oz. jim vsaj pokazati, da nam je mar zanje.

 

Zanimiv je podatek, da se mladi in otroci v težkih trenutkih pogosto obrnejo na TOM telefon, kjer neznancem zaupajo svoje stiske, težave, strahove … Še vedno pa je (pre)velik odstotek mladih, ki svojih težav ne zaupa nikomur.
Otroci so izbrali temo Otroškega parlamenta, ki je realna in prisotna v njihovih življenjih. Je tema o kateri se moramo poučiti tudi odrasli sami, da bomo lahko brez zadrege otroku v stiski ali težavah močna in trdna opora. Najprej pa moramo otroke poslušati in slišati. Tudi v šoli se bomo v tem letu večkrat pogovarjali o temi duševnega zdravja otrok, kako jim lahko pomagajo odrasli in kako si lahko pomagajo med seboj.

Prilagam še nekaj zanimivih povezav:

Mentorica Otroškega parlamenta

                                                                                                                                                                                          Ula Ulaga

Dostopnost