02 829 5810        o-poljcane.mb@guest.arnes.si

1. srečanje v okviru projekta Medgeneracijsko branje

Društvo Bralna značka Slovenije je v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo Republike Slovenije osnovala projekt »Medgeneracijsko povezovanje ob literarnih delih, ki so namenjena najstnikom in odraslim« katerega namen je povezati skupine mladih bralcev iz osnovnih šol ter odrasle bralce v istem kraju.

Osrednji cilji projekta so:

·        spodbujati medgeneracijsko branje literature,

·        promovirati kakovostno mladinsko literaturo,

·        senzibilizirati obe starostni skupini bralcev za teme in probleme, ki jih obravnavajo ta literarna dela, jih primerjati s podobnimi besedili, izmenjevati mnenja o literaturi (tudi s pomočjo osebnih izkušenj, obujanj spominov) ter tako stkati medgeneracijsko izmenjavo in povezovanje.

 

Na naši šoli se letos drugič pridružujemo temu projektu in tokrat sodeluje 6 družin.

V četrtek, 20. 10. 2022, je bilo prvo srečanje v okviru zgoraj omenjenega projekta. Prebirali smo pesniško zbirko Ferija Lainščka NE.

Učenci in starši so v septembru prejeli knjigo ter bralni dnevnik, ki so ga skupaj izpolnjevali in je na srečanju služil kot osnova za pogovor. Najprej smo se pogovarjali o poeziji, si izmenjali mnenja o drugih pesniških zbirkah ter se navduševali nad manj znanimi avtorji. Nekateri učenci pa so celo predstavili svoje pesmi. Nato so se starši in učenci prelevili v pesnike, ustvarili vsak svoj verz, potem s skupnimi močmi zložili verze v celoto in nastala je sestavljena pesem. Nato so učenci sami dali pobudo, da v 10 minutah napišejo svojo pesem, ki so jo potem zelo doživeto zarepali.

Srečanje je potekalo v zelo sproščenem in prijetnem vzdušju. Vsi skupaj smo se strinjali, da je izbor te pesniške zbirke za takšno srečanje več kot odličen, saj je knjiga zanimiva tako za najstnike, ki se soočajo z uporništvom, spremembami ter iskanjem svojega prostora pod soncem kot tudi za njihove starše, da se spomnijo lastnih mladostniških težav in jih umestijo v sedanji čas.

 

Na koncu smo se skupaj odločili, da bomo v prihodnje prebirali knjigo Vinka Möderndorferja Kit na plaži.

Zapisala in fotografirala Polona Bornšek

Dostopnost