5. DAN POEZIJE KAJETANA KOVIČA OB 90-LETNICI ROJSTVA

21. oktobra smo na Osnovni šoli Kajetana Koviča Poljčane izvedli kulturni dan – 5. DAN POEZIJE KAJETANA KOVIČA z naslovom BESEDA JE BESEDA IN VEČBESEDA. Mineva že 5. leto, odkar smo našo šolo poimenovali po našem rojaku Koviču, velikem slovenskem pesniku, pisatelju, prevajalcu in akademiku.

Letos pa praznujemo še posebno obletnico, in sicer 90-LETNICO ROJSTVA NAŠEGA PESNIKA, ki se je rodil 21. oktobra leta 1931. Kajetan Kovič je otroška leta preživel v Poljčanah, v hiši nasproti naše šole, in je v Zgodnjih zgodbah spregovoril tudi o svojem rojstvu:

 

”Rodil sem se v lepem mesecu oktobru v lepem mestu Mariboru na Štajerskem. Moji starši so sicer živeli v Poljčanah, toda kot otrok dvajsetega stoletja se nisem rodil v rojstni hiši, ampak v porodnišnici. Ko sem bil star štiri dni, so me odnesli h krstu. Zame je bilo pripravljeno ime Marija. Vendar nisem hotel biti punčka in tako mi je oče izbral ime Kajetan. Ko sem imel 10 dni, so me odpeljali v Poljčane, kjer sta živela mama in oče, ki sta bila tu tudi učitelja.”

Foto: Robert Balen

 

 

V 1. delu  kulturnega dne so vsi učenci v svojih oddelkih iskali VEČBESEDE. In kakšne so večbesede? Bogate, lepe, zvočne, posebne, izvirne, lahko tudi nove, predvsem pa slovenske besede, ki nam veliko povedo in nas osrečujejo. Vsak od 18 oddelkov je izbral 5 večbesed in tako so naši učenci skupaj ustvarili 90 večbesed, kar simbolizira Kovičevo 9

0-letnico.

Strokovna komisija: ravnateljica mag. Francka Mravlje, Darja Krajnc in Milena Jerman Natek je med vsemi 90 besedami izbrala najbolj izvirne, poimenovane   ČUDOIZVIRNICE (črkoceda, pesničar, knjigojedec, kajetanovica, čudohvalavito, ljubodom, slušališ dobrotomer, srčnojateljstvo, in čeznosnica) ter nekaj zelo zanimivih, poimenovanih ČRKOVAČNICE (srečnoživ, bočesta, razčesevalnik, Poljčanoljub, čajomed, mladobezen, ljubovina, naravoljubje, žirafon, šiviljak, kovičina, miniranča, smekanje …).

 

Foto: Miran Voglar

Na koncu kulturnega dne so predstavniki vsakega besedodelka (oddelek) za nagrado prejeli odmoroskok (žogo).

V 2. delu kulturnega dne so se učenci s svojimi spremljevalci ob zemljevidu in navodilih  (pripravil Miran Voglar) odpravili v bližnjo okolico na LOV ZA IZGUBLJENIMI BESEDAMI, ki so pobegnile iz Kovičevih pesmi. V Kovičevo pesem so skupaj po oddelkih vstavili 4 izgubljene besede.

V 3. delu so učenci v svojih učilnicah prisluhnili KULTURNI PRIREDITVI (zaradi trenutnih razmer po ozvočenju, koordinator Vinko Zobec), na kateri so bili razglašeni tudi nagrajenci literarnega in fotografskega natečaja ter najboljše večbesede. Prireditev so povezovali učenci 6. A razreda: Gašper Ostruh, Pija Brdnik, Kristina Ogrizek in Maša Kropec. V pevskih posnetkih pa so ob MPZ  nastopile še solistke Jerca Jug, Blažka Mlakar in Nina Lončarič pod mentorstvom Danijele Krajnc.

Vodja kulturnega dne, Milena Jerman Natek

Dostopnost