Mednarodno sodelovanje naše šole se nadaljuje

Osnovna šola Kajetana Koviča iz Poljčan je s še dvanajstimi eTwinning šolami, med njimi so tudi Grčija, Hrvaška, Latvija, Armenija, Jordanija, aktivna v mednarodnem projektu Jabolko na dan odžene zdravnika stran. V projektu sodelujeta učiteljici Irena Ternovšek in Marina Koražija.

Cilji projekta so seznanjati učence z različnimi vrstami jabolk, s pozitivnimi vplivi tega sadeža na naše zdravje, z različnimi recepti in izdelki iz jabolk. Predvsem pa navduševati učence, da bi radi jedli domača, slovenska jabolka.

Jabolka so vsestransko zdrava in dobro jih je jesti vsaki dan. Vsebujejo malo maščob in sladkorja ter veliko vitaminov A in C. Poskrbijo za zdrave zobe in dlesni, ščitijo pred rakom, znižujejo slabi holesterol, preprečujejo diabetes. Če jemo jabolka, smo telesno vzdržljivejši. O vsem tem in še o marsičem se je pogovarjala učiteljica Irena Trnovšek z učenci podaljšanega bivanja 1. b razreda. Navdušila jih je, da so v šolo prinesli domača jabolka. Skupaj so iskali zamisli, kako bi ta jabolka uporabili in kako bi dejavnost predstavili staršem in šoli. Idej je bilo vse polno! Začeli so z zbiranjem misli in pregovorov, izbrskali so odlomke iz pesmi in zgodb. Vse to so dodali na dva plakata: eden je v obliki jabolka in drugi v obliki torte. Zakaj torte? Ker so iz jabolk pripravili posebno, a slastno in zdravo torto! Brez sladkorja, čokoladnega preliva ali smetane. Torto iz jabolk!

Učenci so tako v varnem in spodbudnem okolju podaljšanega bivanja razvijali ustvarjalnost, razmišljali so, kako bi uporabili jabolka in pokazali so svojo inovativnost. Tako so smiselno preživeli čas in spoznavali zdrave načine življenja, hkrati pa krepili spoštovanje do domačega in do slovenske tradicije.

 

Foto utrinki

Irena Ternovšek in Marina Koražija

Dostopnost