Otvoritev športnega igrišča pri Osnovni šoli Kajetana Koviča Poljčane

 »Šport ima v Poljčanah zelo dolgo tradicijo. Začetek organiziranega razvoja telesne vzgoje v Poljčanah se je začel z ustanovitvijo Sokolskega društva v Poljčanah leta 1930. Pobuda je vzklila v učiteljskih vrstah. Gojili so gimnastiko, odbojko, namizni tenis, atletiko, plavanje, smučanje …, pa tudi taborništvo in kulturne dejavnosti. Prvi vaditelji so bili učitelji in učiteljice. Osnovna naloga je bila ustanavljanje telovadnih vrst. Medse so pritegnili veliko šolske »dece«, ki takrat ni imela stalne in redne šolske telovadbe. Po 2. svetovni vojni se je razmahnilo športno in kulturno življenje na šoli. Učenci so se začeli udeleževati tekmovanj po vsej Sloveniji in tudi zunaj njenih meja. Leta 1951 je začela osnovna šola za pouk telovadbe uporabljati dom oziroma telovadnico Partizana. S tem se je dvignila kvaliteta vadbe, še posebej, ker so bila na razpolago tudi telovadna orodja. Leta 1973 so odprli novo šolo. Okolico šole so urejali vse do leta 1975, ko so na pobudo ravnatelja Alojza Mesariča zgradili atletsko stezo v dolžini 200 m. Leta 1978 pa so, tudi s prostovoljnim delom učencev in delavcev šole, asfaltirali košarkarsko in odbojkarsko igrišče. Leta 1997 so zgradili novo in moderno telovadnico.

Leta 2010, že v naši občini Poljčane, so v športnem parku pri velikem nogometnem igrišču zgradili ograjeno igrišče z umetno travo in odbojkarsko igrišče za igro na mivki. In danes odpiramo novo šolsko igrišče pri osnovni šoli.

Leta 2015 so posamezni starši, člani sveta staršev in kolektiv osnovne šole predlagali, da bi prenovili atletsko stezo in športna igrišča pri osnovni šoli. Aleksander Marzidovšek je za občinske svetnike in upravo občine pripravil izčrpno poročilo in predlog o zgraditvi prenovljenega športnega parka, pričakovanja osnovne šole pa je predstavila ravnateljica mag. Francka Mravlje. Občinski svet in župan sta prisluhnila pobudi, strinjala sta se, da bo treba športni park prenoviti.

Osnovna šola Kajetana Koviča Poljčane je športna šola. Na osnovni šoli deluje Šolsko športno društvo, ki je lani praznovalo 50 obletnico. Dokazi za športne uspehe in aktivnosti so shranjeni v športni kroniki, glasilih in Zborniku 50 obletnice športa na šoli. V okviru tekmovanja za najbolj športno šolo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Osnovna šola v Poljčanah zadnja leta prejema zlata priznanja za najbolj športno šolo. Tudi v zahtevnih časih pouka na daljavo ob epidemiji COVID a – 19«.

Govor župana Stanislava Kovačiča.
Govor ravnateljice mag. Francke Mravlje.
Govor arhitektke Mojce Gregorski.

Na šoli se ukvarjamo z različnimi individualnimi športnimi panogami, kot so atletika, gimnastika, ples, namizni tenis, badminton in športnimi igrami, kot so nogomet, košarka, odbojka in rokomet. V okviru športnih dni, izbirnih predmetov športa in neobveznega športa pa učenci spoznavajo še nove športe: tee ball, ultimate in golf frizbi, dvoranski hokej, tenis in orientacijski tek.

Učenci od 6. do 9. razreda so predstavili predstavitev športnih iger in atletike.

Največje uspehe v ekipnih športih smo v šolskih športnih tekmovanjih dosegli v igri košarke. Mlajše deklice so osvojile 4. mesto v državi, dečki pa več let od 5. – 8. mesta. V igri ulične košarke 3 x 3 za dečke, smo leta 2019 postali državni podprvaki. Košarka je v zadnjem času zaradi odličnih predstav naših košarkarjev ena najpopularnejših panog v Sloveniji. Verjamemo, da bodo nova igrišča tudi zaradi tega precej zasedena.

Nogomet je najbolj množična ekipna igra, v kateri sodeluje največ učencev naše šole. V začetku se je igral velik nogomet, kasneje pa mali nogomet oziroma futsal. Takšne velikosti je tudi naše zunanje igrišče. Največji uspeh šole je doseženo 9. – 12. mesto v državi. Redno smo se udeleževali akcij pod naslovom »Rad igram nogomet«.

Ob robu športnega igrišča smo vrisali tudi igro štirje kvadrati. To je igra, ki jo lahko uporabljamo kot pred vajo za igranje nogometa, z njo razvijamo spretnosti z žogo. Naši učenci to igro že poznajo in jo zelo radi igrajo.

V odbojki smo se udeleževali področnih in četrtfinalnih tekmovanj. Tudi v poljčanskem okolju je odbojka od nekdaj igrala vidno vlogo. Pri urah športa jo zelo rada igrajo dekleta, vse bolj pa tudi fantje.

Atletika je poznana kot kraljica športov, saj s svojimi osnovnimi disciplinami (teki, skoki, meti) predstavlja osnovo vsem ostalim športom. Verjamemo, da bodo atletsko stezo poleg šole uporabljale tudi druge športne panoge za svojo bazično pripravo kakor tudi rekreativci občine Poljčane. Na stezi je možno izvajati krožne teke, 1 krog meri 200 metrov in ima 3 vzporedne steze. Posebej za šprinterske teke do dolžine 100 metrov je pred nami dolga ravnina s štirimi stezami. Tukaj bomo lahko izvajali tudi teke čez ovire. Ob potoku Brežnica je tudi velika jama za skok v daljino. Izven krožne steze, na zgornjem delu igrišča je še betonski krog, iz katerega bomo suvali kroglo.

S prenovljenimi igrišči in atletskim stadionom bo veliko pridobila osnovna šola ter ostala društva, organizacije in krajani Občine Poljčane, ki se bodo lahko rekreativno ali profesionalno ukvarjali s športom ter zadovoljevali svoje potrebe po športni aktivnosti. Velika je tudi pridobitev novega igrišča za tenis, ki se nahaja na nogometnem igrišču.

Veseli smo, da je v sklopu športnega igrišča še učilnica na prostem, del igrišča z igrali in kolesarski spretnostni poligon.

 Zahvaljujemo se občini Poljčane, da je prisluhnila željam šole, staršev in otrok ter nam omogočila kvalitetno in varno ukvarjanje s športom.  

Miran Voglar, povezovalec prireditve.
Amadeja Dolšak je zapela državno himno.
Blažka Mlakar je zapela šolsko himno.
Novo športno igrišče pri osnovni šoli.

Miran Voglar

Dostopnost