Vsako leto 16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane, saj je bila na ta dan, leta 1945, v okviru Združenih narodov, ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO. Veliko ljudi trpi lakoto, na drugi strani pa tudi veliko ljudi živi v izobilju hrane in drugih dobrin. Prvih je okoli 820 milijonov, drugih je kar četrtina svetovnega prebivalstva. Žal se še vedno soočamo z neenakomerno porazdelitvijo hrane po celem svetu. Prekomerno hranjeni trpijo zaradi bolezni izobilja in premajhne količine gibanja, kronično podhranjeni pa zaradi lakote.
Letos svetovni dan hrane poteka pod sloganom: Ne pozabimo na nikogar. Leto 2022 nas je zaznamovalo s trajajočo pandemijo, konflikti, podnebjem/globalnim segrevanjem, ki se ne bo ustavilo z naraščajočimi cenami in mednarodnimi napetostmi. Vse to vpliva na svetovno prehransko varnost.
Slovenija je v delu sveta, kjer je na voljo veliko hrane, zato lahko tudi z izbiranjem varnih in varovalnih živil, ki ohranjajo in izboljšujejo zdravje, pripomoremo k svojemu boljšemu počutju. Vsekakor pa je za boljše počutje poleg prehrane pomembno tudi gibanje. Zaradi uporabe sodobnih tehnologij in prevoznih sredstev se premalo gibljemo.
Svetovni dan hrane je priložnost, da razmislimo o pomembnosti prehrane in prehranjevanja, ker bo pripomoglo k našemu boljšemu zdravju, počutju, prehranjevalnim navadam in podnebnim spremembam.
In ne pozabite: Bodite junaki hrane in ne pozabite na nikogar, kupujte premišljeno, kakovostno, predvsem pa lokalno pridelano hrano. Imejmo dober odnos do hrane, pri obroku vzamemo toliko hrane kot jo bomo pojedli, ne kupujmo zato, ker je paket velik in zato cenejši, ter ne zavržemo hrane, ki smo jo jedli mogoče že včeraj.
Učenci 6. razredov in podaljšanega bivanja 4. b razreda so pripravili razstavo o pomenu hrane in navadah skozi čas. Razstava z naslovom Pomanjkanje, zadostnost, izobilje hrane prikazuje prehransko dediščino preteklega in sedanjega časa. Vabljeni k ogledu.
Lasten vir in prirejeno besedilo s spletnih strani:
Učiteljica Polona Kobale