Trajnost – gremo peš

 

V tednu otroka od 7. do 11. 10. 2024 smo izvajali aktivnost jutranje peš hoje v šolo in z željo, da učenci prihajajo v šolo brez mobitelov. V aktivnosti so sodelovali člani ZŠAM Poljčane in 36 zaposlenih na šoli.

Iz številčne in grafične predstavitve podatkov (v primerjavi s petkom, 4. 10. 2024) se je prihod učencev na trajnostni (peš) način v šolo povečal za 34,1 odstotkov. Iz podatkov lahko tudi razberemo, da sicer prihaja v šolo na trajnostni način (skupni prevoz, šolski prevoz, peš, s kolesi …) dobra tretjina učencev naše šole.


Učinek povabila »brez mobitela v šolo«
pa je naslednji:

V primerjavi s podatkom pred aktivnostjo se je število učencev »brez mobitela v šoli« povečalo za 10,8 odstotka.

Skoraj v celoti brez mobitela prihajajo v šolo učenci od 1. do 4. razreda. Med petošolci ga je uporabljalo okoli 15 odstotkov, šesto in sedmošolci okoli 55 odstotkov, osmo in devetošolci pa okoli 62 odstotkov. Zelo opazna je bila razlika med 7.a in 7. b. V 7. a ga je v povprečju uporabljajo 60 odstotkov, v 7. b pa 25 odstotkov učencev.

Primerjava učinkovitosti aktivnosti po letih kaže, da ostaja odstotek trajnostnih, peš prihodov učencev v šolo približno enak. Prihod učencev v šolo brez mobitela pa je iz leta 2023 upadel za polovico. Trudili se bomo, da v aktivnosti v maju 2025 ta učinek izboljšamo.

Hvala vsem staršem, ki ste se z učenci pogovorili o pomenu in smiselnosti obeh dejavnosti, drugače organizirali družinsko življenje, jutranje odhode učencev v šolo, jih spremljali do dogovorjenih postaj.

Skupaj ustvarjamo dobro navado za prihodnost naših otrok.

 

mag. Francka Mravlje ravnateljica

Dostopnost