5. oktober- Svetovni dan učiteljev

Številne države po vsem svetu se že dlje srečujejo z zmanjševanjem števila učiteljev:  zaradi preobremenjenosti, podcenjenosti in vse bolj zahtevnih pogojev dela. Mnogi učitelji tudi  zapuščajo poklic, ki ga sicer radi opravljajo in je za družbo nepogrešljiv.

Od koga pa bodo mladi pridobivali raznolika znanja, spretnosti in veščine, če učiteljev ne bo oz. jih bo premalo?

Učitelji so namreč tisti ljudje, ki svoje učence vodijo po neskončnih zakladnicah znanja. Ponujajo jim tista znanja, ki so potrebna, da se lahko mladi osamosvojijo, da postanejo zreli, delovni in zadovoljni odrasli.

Učitelji tudi vedo, da za odraslost niso potrebna vsa znanja, vedo pa tudi, da je  najpomembnejše, da se znajo mladi učiti, da so kritični, samozavestni in inovativni.

 Učenci, vem, da mnogi mislite, da lahko pridobite znanje kar z interneta. Žal se motite. To znanje lahko nekdo izklopi kar na en klik. In kaj boste potem? Boste brez znanja in povsem nemočni.

Želim si, da veste, da je učitelj še vedno najbolj zanesljiv vir znanja, tisti, ki vam bo lahko vedno pomagal, vas naučil, bil z vami vljuden in prijazen, vendar tudi zahteven. Znanje ne pride kar samo po sebi, kot se to zdi na internetu. Znanje morate osvojiti in pri tem je učitelj nepogrešljiv.

Zato si želim, da cenite svoje učitelje in jim to kdaj pa kdaj s svojim vedenjem in odnosom tudi pokažete.

V imenu učencev, vseh sodelavcev in svojem imenu vam, učitelji, čestitam ob vašem, SVETOVNEM DNEVU UČITELJEV.

 

mag. Francka Mravlje, ravnateljica

Dostopnost