Pojasnilo glede temperature vode v šoli

Na Svetu staršev je bilo izpostavljeno vprašanje glede temperature vode na šoli v povezavi z umivanjem rok. Podajamo naslednje sporočilo:

V šoli imamo v delu, ki je bil grajen leta 1973 na vseh pipah hladno vodo, kot jo ima tudi večina slovenskih šol. Topla voda je le v šolski kuhinji in telovadnici (tuširnice). V učilnicah in prostorih ki so bili kasneje nadgrajeni ali obnovljeni npr. 5. a, 5. b, likovna in gospodinjska učilnica … imamo nameščene bojlerje.

Od leta 2013 redno spremljamo temperaturo vode v internem vodovodnem omrežju  v skladu z  Načrtom preprečevanja razmnoževanja legionel v internem vodovodnem omrežju za našo šolo. Načrt temelji na 3. členu Pravilnika o pitni vodi (Ul RS, št.: 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/09 in 51/17), Uredbi o pitni vodi (Ul RS, št.: 61/23) ter Priporočilih za izdelavo Načrta preprečevanja legioneloz, izdal NIJZ, 19. 9. 2018.

 

Iz večletnih povprečij ugotavljamo, da je v zimskem času temperatura vode na pipah v povprečju okoli 13 stopinj, v poletnem pa okoli 18 stopinj.

Drži, da je za umivanje rok bolj prijetna topla voda, toda v ustanovah kot so bolnice, šole … moramo skrbeti tudi za to, da temperatura vode ne omogoča razvoja legionel in drugih zdravju škodljivih mikroorganizmov.  

Za razvoj legionel je ugodna temperatura vode med 20 in 50 stopinj. Zato  v skladu z zakonodajo in priporočili spremljamo tudi temperaturo tople vode, ki mora dosegati temperaturo okoli 55 stopinj v omrežju, na prvi pipi iz grelnega telesa pa 60 stopinj.

 

Za mlajše učence, pa tudi manj previdne starejše učence, to pomeni, da lahko pride do opeklin pri prehitrem ali neprimernem nastavljanju (mešanju) obeh vod z ročkami na pipah.

Hladna voda, ki je v zimskem času nekoliko manj prijetna za umivanje rok, ima več preventivnih, za zdravje ljudi varovalnih  učinkov kot ogrevana.

mag. Francka Mravlje, ravnateljica

Dostopnost