17. november, Tradicionalni slovenski zajtrk

Na današnji dan obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je glavni dogodek dneva slovenske hrane. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit, pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.

Ali ste vedeli, da ima proso, zelo veliko hranilno vrednost in so ga v preteklosti uporabljali za pripravo vsakodnevnih in prazničnih jedi? Vsebuje zelo malo škroba, zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, vsebuje veliko esencialnih aminokislin, je bogato z minerali, ne vsebuje glutena in še bi lahko naštevali. Morda je čas, da to ‘pozabljeno žito’ vrnemo v vsakodnevno kulinariko.

Dan slovenske hrane skupaj s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom je pomemben za vse nas in spodbuja k spoštovanju in uživanju več lokalne slovenske hrane.

Posebno se zahvaljujemo kmetiji Jug in Poljčanskim čebelarjem za vse kar so nam posodili in pripravili za današnji tradicionalni zajtrk.

Pa dober tek!

Dostopnost