Nova generacija kolesarjev

Na OŠ Kajetana Koviča Poljčane smo odgovorno pristopili k vzgoji nove generacije kolesarjev. To so petošolci, ki so svoje znanje najprej izpopolnjevali ob teoretičnih nalogah in učenju prometnih predpisov. Nato smo za njih pripravili kolesarski poligon, kjer so pokazali svoje znanje pri spretnostni vožnji s kolesom. Oboje pa je bil pogoj, da so svoje znanje in spretnosti preizkusili na praktičnih vožnjah po kraju Poljčane. Letos je kolesarski izpit opravilo 39 učencev. Učenci si z opravljanjem kolesarskega izpita pridobijo spretnosti in znanja za varno vožnjo s kolesom, se naučijo pravilno ravnati v prometu v skladu s predpisi in glede na razmere na cestišču in se usposobijo za zdravo in koristno preživljanje prostega časa ter krepitev telesnih sposobnosti in aktiven odnos do varstva narave.

Pri praktični vožnji so sodelovali člani ZŠAM Poljčane, pod vodstvom Mire Onič, ki so odgovorno varovali naše učence in jih usmerjali v prometu. AMD Poljčane, pod vodstvom Savski Antona, je vsakemu učencu poklonilo praktično darilo, šoli pa nekaj odsevnih jopičev, prvih pomoči in reklamnih materialov za varnost v prometu.

Vse bolj ugotavljamo, da otroci preživijo premalo časa zunaj v naravi in da sploh premalo kolesarijo. Nujno potrebne spretnosti pri vožnji s kolesom bi morali pridobiti že v mlajših letih, žal pa se nekateri učijo osnov šele v petem razredu ob opravljanju kolesarskega izpita.

Učenci petih razredov na OŠ Kajetana Koviča Poljčane
Člani ZŠAM Poljčane, AMD Poljčane in mentorjev prometne vzgoje

Miran Voglar

Dostopnost