MINI SADOVNJAK – NARAVOSLOVNA UČILNICA

V okviru projekta Vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj (VITR) smo na šolskem travniku blizu mini gozdička, 21. marca 2023, zasadili stare sorte sadnih dreves, dve jablani carjevič in krivopeclj ter hruško junijsko lepotico.

CARJEVIČ

Sorta: carjevič

Čas zorenja: sredina septembra

Kratek opis: Carjevič je domače jabolko, žlahtnega okusa in lepega videza. Plodovi so srednje drobni, sploščeno okroglasti, povrhnjica je gladka. Osnovna barva je svetlo rumena, pokrivajo pa jo značilna “rdeča lička”. Meso je rumenkastobelo, sočno, srednje čvrsto, sladko-kiselkasto. V navadni kleti zdrži nekaj mesecev, zato je primerno za ozimnico do zgodnje pomladi. Sorta je odporna na zimski mraz.

KRIVOPECELJ

Sorta: krivopecelj

Čas zorenja: začetek oktobra

Kratek opis: Je stara domača odporna sorta jabolk, kiselkastega in osvežujočega okusa. Plodovi so  srednje debeli, podolgovate ali ovalne oblike. Večina plodov ima bradavico v pecljevi jamici, ki odriva pecelj postrani. Kožica je tanka, svetlo rumene barve, večji del pokrita z rdečo barvo in s progami. Sorta je odporna proti spomladanski pozebi.

JUNIJSKA LEPOTICA

Sorta: junijska lepotica

Čas zorenja: konec junija

Kratek opis: Rast je srednje bujna, zarodi zgodaj, potem pa redno in dobro rodi. Plod je srednje velik, kožica je tanka in gladka. Je sladek in sočen. Sorta je primerna za toplejša območja.

Namen in pomen zasaditve sadnih dreves je bil ustvariti nov ekosistem, ki bo trajnostno obogatil naše šolsko okolje.

Sadovnjaki imajo tudi  pomembno vlogo pri ohranjanju biotske pestrosti in ogroženih vrst. Drevesa bodo nov življenjski prostor za ptice, v  pozno poletnih in jesenskih dnevih pa bodo na njih dozoreli sladki plodovi.

Pomembno je še, da bodo s svojo rastjo in z vse večjo listno maso sčasoma prispevala k zmanjšanju toplogrednih plinov in onesnaževanju okolja.

 

KAJ IN KAKO SMO DELALI?

  • Izkopali smo tri jame, zrahljali in prezračili zemljo.
  • Pripravili smo orodje in ves potreben material za delo.
  • Pripravili smo dno sadilne jame. Ob sajenju smo na dno sadilne jame najprej položili obrnjeno travno rušo. To smo nato zasuli z mrtvico, kateri smo primešali sadjarsko mineralno gnojilo.
  • Sadiko smo postavili v sadilno jamo. V jamo smo najprej dali košaro proti voluharjem. Na dno košare smo dali nekoliko mineralnega gnojila, kompost in zemljo. Na to zemljo smo enakomerno v vse smeri razporedili korenine. Med zasipavanjem smo rastlino nekoliko potresli, da se je zemlja enakomerno razporedila med korenine. Pri tem smo pazili, da smo sadiko posadili na tako višino, da je cepljeno mesto bilo 10 cm nad zemljo. Košaro smo nato zapolnili nekje do dveh tretjin in zaprli dostop v žično košaro z žico. Tako pripravljeno smo zasuli z zemljo ter nekoliko potlačili.
  • Zaščitili smo sadiko. Sadiko smo privezali h kolu.

IZJAVE UČENCEV

  1. A

Ko smo sadili, je bilo krasno. Lahko smo držali hruško in dve jablani. Bilo je zelo zabavno. Lahko smo gledali, kako so delali, in zraven so bili še drugi razredi.

Aljaž

Ko smo prišli, so bile luknje izkopane. Posadili smo dve jablani in eno hruško. Najprej smo dali mrežo, nato smo drevo in palico zakopali.

Anni

Ko smo sadili, preden smo dali drevesa v luknjo, smo postavili mrežico v luknjo, potem pa smo dali palico ob drevesu. Čez 20 let pa bom šla pogledat hruško in jablano in si bom vzela hruško ali jabolko.

Danaja

Ko sem šel do malega sadovnjaka, sem videl dve jabolki in eno hruško. Meni je bilo všeč, da sem se lahko fotografiral. Skupaj smo posadili tri sadna drevesa.

Mauro

Včeraj smo sadili sadna drevesa. Všeč mi je bilo, da smo lahko pomagali saditi drevesa. Zelo mi je bilo fajn.

Alen  

Bilo je zelo zanimivo, ker so dali v zemljo mrežico in potem so dali v mrežico drevesce. Komaj čakam, da vidim, kakšna drevesa bodo čez nekaj let.

Anja

Všeč mi je bilo, ko smo držali drevesca. Všeč mi je bilo tudi, ko smo zakopali drevesa.

Jaka

  1. B

Starejši otroci so posadili tri stara drevesa. Posadili so junijsko lepotico, krivopecelj in carjeviča.

Matevž, Leon, Izak, Staš

Bili smo pri gozdičku. Gledali smo, kako sadijo dve jablani in eno hruško. Ker običajno pride sadje od daleč, smo zato posadili svoja drevesa.

Ajda, Neva, Vita

Pri gozdičku smo posadili tri drevesa, junijsko lepotico, carjeviča in krivopeclja. Drevesa smo posadili za kisik in sadje zato, da se naučimo več o rastlinah in kako rastejo.

Aren, Žiga, Luka, Miha

 

VIRI:

 

https://vestnik.si/index.php/clanek/aktualno/drevesa-ki-so-vec-kot-slikoviti-poudarki-kulturne-krajine-871976

https://blog.posadi.si/pravilno-sajenje-sadnih-dreves-v-6-korakih/

https://www.omorika.si/sl/jablane/krivopecelj

https://www.omorika.si/sl/jablane/carjevic

https://www.omorika.si/sl/Hruske/junijska_lepotica

Besedilo: Maša Prah, 9. B

Fotografije s spleta

Lastne fotografije

 

 

                                   Učenci in zaposleni na Osnovni šoli Kajetana Koviča Poljčane

Dostopnost