6. DAN POEZIJE KAJETANA KOVIČA – Med spomini in pričakovanji

Na Kovičev rojstni dan, 21. oktobra, smo leta 2016 preimenovali našo šolo v Osnovno šolo Kajetana Koviča Poljčane. Vsako leto na ta dan organiziramo kulturni dan – DAN POEZIJE KAJETANA KOVIČA, ki smo ga letos izvedli že šestič po vrsti. Tokrat smo ga poimenovali Med spomini in pričakovanji. Kajetan Kovič – slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec, urednik in akademik je otroška leta preživel v Poljčanah, v hiši nasproti naše šole, in je v svojih Zgodnjih zgodbah spregovoril tudi o svojih otroških spominih in pogledih v prihodnost:


“Tako je v življenju. Staro zmerom nepreklicno odhaja in novo zmeraj nezadržno raste. V tistih, nekoč za nekaj let mojih krajih živijo zdaj novi otroci in doživljajo svoje zgodnje zgodbe. Bilo bi nesmiselno želeti si, da bi vse ostalo tako, kot je bilo, saj sem navsezadnje tudi jaz sam, ki tisti čas s pisanjem obnavljam, že zdavnaj nehal biti otrok. Vsaj na zunaj. Kajti v skritih urah, ko me spomin vrne na poljčanske hribe ali na murske pašnike, nisem prav nič starejši od dečka, ki si je želel kosmulj in je plaval čez Muro.”

Nastopajoči in njihova mentorica v prvem delu s programom po ozvočenju

Naš kulturni dan smo razdelili na 3 dele.

Po uvodnem pozdravu in napovedi poteka kulturnega dne v 1. delu so si učenci v učilnicah ogledali predstavitev našega rojaka Kajetana Koviča, prisluhnili nekaj posnetkom Kovičevih pesmi ter  prebrali katero od njegovih avtobiografskih pripovedi iz Zgodnjih zgodb in se pogovorili o svojih otroških spominih.

V 2. delu so v skupinah ustvarjali plakate za razredno razstavo z naslovom Moji spomini in pričakovanja, na katerih so ustvarili dvojno podobo: nekaj svojih otroških spominov na eni strani, na drugi pa svoje prihodnje cilje, želje, sanje … Izdelali pa so tudi večji skupni plakat razreda za razstavo v šolski avli.  Pri svojem delu so bili izvirni, razigrani, pesniki, slikarji in še in še, kar so zmogli in želeli pokazati drugim.

Po kulturni prireditvi pa so si vsi oddelki ogledali razredne razstave drugih učencev.

V 3. delu smo si vsi skupaj ogledali kulturno prireditev, na katero smo povabili tudi zunanje goste.

Na prireditvi so nastopili pevci MPZ  in 2 solista (Gašper Mršič in Anja Kavkler), ki so  pod mentorstvom učiteljice magistre Danijele Krajnc zapeli šolsko himno Dosanjajmo sanje in venček ljudskih pesmi ter Kekčevo pesem in Srečo na vrvici. Prisluhnili smo tudi venčku veselih viž na harmoniki (Luka Kidrič) ter si ogledali ples drugošolcev ob pesmi Čokolada, ki sta ga pripravili učiteljici Milena Pegan in Mateja Skerbiš.

Prireditev v avli šole

Na prireditvi, za katero je sceno pripravil učitelj Rok Dragič, smo razdelili nagrade za literarno in fotografsko ustvarjanje ter priznanja vsem nagrajencem in njihovim mentorjem.  Prisluhnili pa smo tudi najbolj ustvarjalnim pesmim literarnega natečaja.  Vse navzoče je pozdravila ravnateljica, magistra Francka Mravlje, ter se zahvalila vsem sodelujočim na obeh natečajih in pri pripravi kulturnega dne. Med drugim je povedala, da bi bil Kovič zelo ponosen na vse mlade, ki tudi v današnjem času berejo in pišejo poezijo.

Nekdanji zaposleni na naši šoli tokrat kot gostje na naši prireditvi
Vesela pevca Gašper
in Anja
ter harmonikar Luka
Voditelja na prireditvi Gašper in Kristina
Povezovalca na prireditvi Pija in Lovro
Mladinski pevski zbor z mentorico mag. Danijelo Krajnc
Nejc Zidarič bere Kovičevo besedilo
Drugošolci plešejo ob Čokoladi
Recitiranje nagrajenih pesmi: Maja, Julija, Nika in Lara

Zapisala Milena Jerman Natek.                                                                 

                                            Fotografiral Miran Voglar.

Dostopnost