Začetek projekta Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju

V organizaciji Zavoda Republike Slovenije za šolstvo je bilo v petek, 1. 7. 2022, v Laškem srečanje vzgojiteljev, učiteljev in ravnateljev v okviru projekta Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju.

‘Vse bolj se sprašujemo, ali je to, kar se učimo, zares pomembno za naša življenja, ali nam bo pomagalo zagotoviti preživetje našega planeta. Vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj lahko zagotovi znanja, ozaveščenost ter delovanje, ki opolnomoči ljudi, da preobrazijo tako sebe kot družbo,’ je zapisala Stefania Giannini, Pomočnica generalnega direktorja za izobraževanje pri UNESCU.

In kaj je sploh potrebno za spreminjanje razmišljanja in ravnanja vsakega izmed nas? Pogum, vztrajnost in odločnost, ki izhajajo iz osebnega prepričanja in občutka za to, kar je prav. Seveda je najprej potrebno pridobiti znanje in informacije, spoznati probleme, tudi preko izkušnje, da se zavemo resničnosti. Izkustveno doživljanje prebuja sočutenje in sočutje, ki odpirata moči za spremembe in delovanje. Skozi povezovanje in skupno delovanje se nakazujejo spoznanja, kaj je zadostno, pravično, solidarno. Zdaj je namreč pravi čas, da naša šola stopa po poteh preobrazbe, ki jo potrebujemo za trajnostno sobivanje na tem planetu, za iskanje in oblikovanje trajnostnih ravnanj učencev, zaposlenih, staršev in lokalne skupnosti. Prihodnja prizadevanja izhajajo iz uspešnih projektov naše šole Erasmus+, Pogum, Simbioza, Trajnostna mobilnost in Ekošola.

Nadaljujemo s spodbujanjem podjetnosti, ustvarjalnosti in inovativnosti mladih v okolju, kjer je 60% področja v Naturi 2000 in je odgovornost za ohranjanje naravnih virov in biodiverzitete odvisna od ljudi v tem okolju. Mlade ozaveščamo in spodbujamo za krožno gospodarstvo in zelene poklice v prihodnosti, za pravičnejšo in bolj trajnostno smer razvoja za vse, saj naša skupna prihodnost temelji na sedanjih dejanjih.

 

Šolski tim VITR

Dostopnost