2. april – mednarodni dan knjig za otroke

Ta dan je bil izbran zato, ker se je 2. aprila leta 1805 na Danskem rodil Hans Christian Andersen, ki velja za enega največjih pravljičarjev. Ob letošnjem 2. aprilu smo povabljeni tudi k spoznavanju knjižne zbirke Sinji galeb, ki letos praznuje 70 let. Druga bralna spodbuda pa je namenjena pisateljici Eli Peroci, saj letos mineva 100 let od njenega rojstva.

Ob tej priložnosti vsako leto nekdo izmed ustvarjalcev pripravi mednarodno poslanico in plakat. Letos je bila to Kanadska sekcija IBBY (poslanico je napisal Richard Van Camp, plakat je ustvarila Julie Flett). Več o tem si lahko preberete na spletni strani: https://ibby.si/mz-2-april

Tudi na naši šoli se bomo spomnili tega praznika. 12. 4. 2022 bo v popoldanskem času izveden knjižni sejem, kjer bo možna izmenjava knjig. 13. 4. 2022 pa bo svečan zaključek tekmovanja za Bralno značko, ko nas bo obiskal pisatelj, prevajalec, stand-up komik, zaljubljenec v jezik, Boštjan Gorenc Pižama.

Poslanico je zapisal tudi predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Marko Kravos. 

Mislili smo, da nastopa čas zelenja …

 

     Mislili smo, da nastopa čas zelenja: da prihaja pomlad in čas poezije v duhu sporočila G. Lorce: zeleno, ki te zeleno ljubim. Upali smo, da bo nastopila doba z občutkom za zeleno prihodnost planeta, s skrbjo za solidarnost ob naravnih in kužnih grožnjah …

     pa smo se znašli v svetu, ki je zelen od vojaških uniform, ob zeleni barvi, ki je grenka in strupena od žolča. Ko obuje vojna svoje škornje, zavladata nasilje in sovraštvo in naredita iz človeka nečloveško, neprištevno ubojno orodje. Kaj so v otroških letih brali, kaj so si prepevali generali?

      S panjem, ki je poln knjig, je treba poskrbeti za zeleno upanje. V njem je satovje polno novih barv in starega okusa; vseeno je, če rojijo knjige v mehko ali trdo vezane, le da so otroško krilate.

     Iz knjižnega panja diši, čebele vzletajo kot zgodbe, ubrani glasovi. Na svojih zanosnih poteh prenašajo cvetni prah in oplajajo drevo življenja.

     Brati in zbirati med za mir. Branje za mlade je brenčanje za blagostanje!

 Polona Bornšek

Dostopnost