Svetovni dan gozdov

Svetovni dan gozdov praznujemo 21. marca že od leta 2012. Gozdovi so edinstveni, med drevesi se ljudje lahko zares približamo naravi. Na ta dan se posebej zavedamo, kako pomembne so vse vrste gozdov.

 

Gozdovi pokrivajo skoraj eno tretjino zemeljske površine. Letošnje sporočilo ob svetovnem dnevu gozdov je Izberi trajnostno pridobljen les za ljudi in planet! Drevesa in les lahko namreč uporabljamo v mnoge namene: za tekstil, hrano, gradbenimi material, kozmetiko, zdravila. Les je vsestransko uporaben material prihodnosti. Za Slovenijo je to tista surovina, ki je imamo v izobilju in za katero moramo najti poti, kako izdelkom povečati dodano vrednost. Les je naravno obnovljiv, trajnosten material. Zavedamo se, kako pomembno ga je pametno uporabljati. Je trden, a na otip topel, mogoče ga je ponovno predelati in reciklirati.

 

Ljudje na svoje okolje ves čas vplivamo in ga spreminjamo. Marsikatera sprememba je koristna, na žalost pa imajo mnoge človekove dejavnosti tudi škodljive posledice. Takšna  težava je izsekavanje deževnih gozdov zaradi živinoreje, požigalnega poljedelstva, rudarstva.

Prav vsak med nami pa lahko poskrbi za naravo in posadi drevo. V tem šolskem letu smo na naši šoli izvedli številne dejavnosti, ki se povezujejo s trajnostnim pogledom na naravo. V okviru projekta Erasmus+ Radi imamo trajnostno naravnano družbo smo zasadili Miyawakijev gozdiček, v katerem raste 25 dreves in grmovnic. Mini gozdički ohlajajo okolico, povečujejo biotsko raznovrstnost, čistijo zrak, omejujejo hrup, dajejo zavetje živalim. To je prvi takšen gozdiček v našem okolju, zagotovo pa bo zasajen še kakšen.

 

Najbolje bi bilo, da bi pogosto šli v naravo s sadikami ter jih posadili tam, kjer so potrebne. Vse, kar se dogaja na našem planetu, je v naših rokah! In če nas bo veliko takšnih, ki nam je mar za našo Zemljo, nam bo uspelo! Mednarodni dan gozdov je namenjen prav temu, da se zavemo, kako pomembno je ohranjati drevesa in gozdove za naš rod in za rodove prihodnosti. Lahko si samo rečemo: Saj zmoremo!

Učenka Gabriela Plavčak z mentorico Tatjano Zgubič

 

 

Dostopnost