Svetovni dan vode

22. marca vsako leto obeležujemo svetovni dan vode. Letošnje leto je posvečeno razmišljanju o podzemnih vodah. Te vode ne vidimo, njen vpliv pa je viden povsod. Podzemna voda je daleč od oči, pod površjem. Je skrit zaklad, ki bogati naša življenja.
V svetovnem merilu je skoraj vsa tekoča sladka voda podzemna. Vse, kar počnemo na površju, vpliva nanjo. Zato je pomembno, da v kmetijstvu in povsod drugod zmerno uporabljamo le neškodljive in biološko razgradljive snovi.
Podzemna voda ne pozna državnih meja, zato moramo ljudje med seboj sodelovati. Nujno je, da jo temeljito raziščemo, analiziramo in opazujemo. Poskrbeti moramo za njeno trajnostno varovanje.
Voda je namreč najpomembnejša življenjska spojina, od nje je odvisno celotno življenje na planetu Zemlja. Kjer ni vode, ni življenja, voda pa je z nami prav vsak trenutek.
Slovenija sodi med evropske države, ki so najbogatejše z vodnimi viri. Le 1% svetovne vode pa je pitna voda. Njena poraba se je v zadnjih 100-tih letih povečala za šestkrat, kljub vsemu pa jo moramo ohraniti za prihodnje rodove.
Eden največjih problemov sodobnega sveta je prav onesnaženost vode. Je posledica onesnaževanja s kemijskimi spojinami ter radioaktivnimi in drugimi nevarnimi snovmi, kar zmanjšuje uporabnost vode ne le za pitje temveč tudi za druge namene. Onesnaženost uničuje rastlinstvo in živalstvo, ogroža zdravje in življenje ljudi.
Tudi v Sloveniji in v našem okolju se žal srečujemo z onesnaževanjem voda. Ne vemo pa zagotovo, kakšno je stanje naše podzemne vode.
Na naši šoli se o vodi pogovarjamo pri pouku, potekajo tudi trajnostno naravnani projekti. Letos preverjamo prisotnost težkih kovin v potoku Brežnica in reki Dravinji. Z rezultati analize vas bomo seznanili v kratkem.
V avli si oglejte razstavo na temo voda in gozdovi, ki so jo pripravili učenci in učenke iz različnih razredov. Hvala sodelujočim učencem za dobre zamisli, pripravo plakatov, risbe, izdelke.

 

Celotno galerijo si lahko ogledate tukaj.

Tatjana Zgubič in Polona Kobale

Dostopnost