Medgeneracijsko branje za učence od 6. do 9. razreda ter njihove starše

Verjamem v čarovnijo, ki se lahko zgodi, ko beremo dobro knjigo.

(J. K. Rowling)

Društvo Bralna značka Slovenije je v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo Republike Slovenije osnovalo projekt »Medgeneracijsko povezovanje ob literarnih delih, ki so namenjena najstnikom in odraslim« katerega namen je povezati skupine mladih bralcev iz osnovnih šol ter odrasle bralce v istem kraju.

Osrednji cilji projekta so:

  • spodbujati medgeneracijsko branje literature (evropski trend),
  • promovirati kakovostno mladinsko literaturo,
  • senzibilizirati obe starostni skupini bralcev za teme in probleme, ki jih obravnavajo ta literarna dela, jih primerjati s podobnimi besedili, izmenjevati mnenja o literaturi (tudi s pomočjo osebnih izkušenj, obujanj spominov) ter tako stkati medgeneracijsko izmenjavo in povezovanje.

Učenci med pogovori o knjigah večkrat rečejo, da bi želeli, da kakšno mladinsko knjigo preberejo tudi starši. Zato smo se odločili, da bomo letos ponudili možnost, da isto knjigo preberejo učenci in starši ali stari starši.

Preberete lahko katerokoli knjigo iz zbirke ČUDO (Čudo, Chrisova zgodba, Charlottina zgodba, Julianova zgodba). Skupaj z vašim otrokom se odločite, katero knjigo boste prebrali. Ni potrebno, da preberete vse knjige ali da izberete najprej knjigo Čudo, kajti vsaka knjiga je zgodba zase. Knjigo si lahko izposodite v katerikoli knjižnici, nekaj izvodov pa bo tudi v šoli.

Tisti, ki želite sodelovati v medgeneracijskem branju, vas prosim, da mi do ponedeljka, 4. 10. 2021, to sporočite in potem se bomo s prijavljenimi dogovorili o vseh podrobnostih.

Kot motivacijo za začetek branja prilagam napovednik filma ČUDO (https://www.youtube.com/watch?v=9fxwtg_zSkc).

Polona Bornšek, knjižničarka

Dostopnost