Trajnostna mobilnost — Gremo peš s kokoško Rozi

V projektu smo dokazali, da lahko skupaj naredimo veliko za ohranjanje narave in lastno zdravje.

V tednu od 19. 4. 2021 do 23. 4. 2021 smo izvajali dejavnosti Gremo peš s kokoško Rozi.

Zaradi epidemioloških razmer smo dejavnosti prihodov učencev v šolo na trajnostni način nekoliko prilagodili.

Ob koncu tedna smo se veselili, saj smo cilj dejavnosti precej presegli.

V vseh razredih od 1. do 9. se je število učencev, ki so v tem tednu prišli v šolo na trajnosten način (peš, s kolesi, šolskim prevozom) povečalo. Skupno povečanje trajnostnih prihodov je bilo 25,1%. Naše pričakovanje je bilo 7% povečanje trajnostnih prihodov.

Še posebej smo veseli, saj so nekateri učenci v šolo prišli peš, čeprav bi se lahko pripeljali s šolskim prevozom.

Na skupnem šolskem plakatu smo dnevno spremljali kako smo učinkoviti v trajnostnem prihajanju v šolo.

Hvala vsem staršem, ki ste trajnostno mobilnost podprli.

Nekaj foto utrinkov prihodov učencev v šolo

V aktivnosti so bili najuspešnejši učenci 4.a razreda, ki so od torka do petka prišli v šolo na trajnostni način prav vsi. Za to so si prislužili pohvalo, čestitke in priznanje.

Cilj dejavnosti Gremo peš s kokoško Rozi je razvijanje navade trajnostnega prihoda v šolo, pa tudi  razumevanje, zakaj je trajnostno ravnanje pomembno in kako pripomore pri ohranjanju planeta Zemlja. Učenci so zato na različne načine spoznavali in ugotavljali pomen in koristnost trajnostne mobilnosti. Pri tem so reševali naloge v dnevniku, namenjenemu trajnosti.

Mlajši učenci so spoznavali prevozna sredstva, se igrali z nagradnimi kartam. Starejši učenci so izračunavali ogljični odtis in se preizkusili v kartografiranju. Poiskali smo najbolj nevarne in kritične točke na šolskih poteh. Občino Poljčane bomo z ugotovitvami seznanili, seveda pa bomo podali tudi predloge za odpravo kritičnih mest, s čimer bomo prispevali k večji trajnostni urejenosti lokalnega okolja.

Foto utrinki

Aktivnost Gremo peš s kokoško Rozi je bila dobro sprejeta med učenci, učitelji in starši. Upamo in si želimo, da jo bomo lahko kmalu ponovili skupaj s starimi starši, zainteresiranimi krajani, člani ZŠAM Poljčane, ki so nam sodelovanje že prijazno potrdili. Naš cilj je poleg trajnosti razvijati tudi skrb starejših učencev za mlajše na poti v šolo.

Koordinatorji aktivnosti: Kralj Sabina, Leskovar Ranko, mag. Francka Mravlje

Dostopnost