Naj bo varčnost hit

V avditoriju Gradu Jablje v Loki pri Mengšu je decembra 2016 potekal zaključni dogodek natečaja za osnovne šole »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«. Natečaj je že četrto leto zapored organiziral distribucijski operater električne energije SODO, d. o. o., z namenom osveščanja in spodbujanja mladih pri razmišljanju o varčevanju z energijo.

Družba SODO je k sodelovanju v projektu povabila 24 osnovnih šol. Odzvalo se je 129 učencev iz 14 osnovnih šol, ki so skupaj z mentorji ter s koordinatorkami izdelali 18 videospotov. V njih so na duhovit, poučen in ustvarjalen način prikazali rešitve, s katerimi lahko z zgolj malimi koraki bistveno zmanjšamo porabo električne energije na šoli, doma in v lokalni skupnosti. Na tokratnem natečaju so učenci in učenke z izdelavo videospotov »Naj bo varčnost hit!« prikazali, kako sami prispevajo k smotrnejši in preudarnejši rabi električne energije ter da je varčnost lahko tudi zabavna.

Komisija je pri ocenjevanju prejetih filmov upoštevala dve merili, to sta bili: jasnost in sporočilnost vsebine videospota ter ustvarjalnost pri njegovem besedilu, glasbeni in vizualni izvedbi.

Prvo mesto je pripadlo kar dvema osnovnima šolama, in sicer učencem Osnovne šole Puconci z videospotom »Energijski hit« in učencem Osnovne šole Kajetana Koviča Poljčane z videospotom »Naj bo varčnost HIT!«.

Vse sodelujoče osnovne šole so prejele varčen namizni računalnik z zaslonom, učenci prvih treh zmagovalnih osnovnih šol pa tudi zanimive dodatne nagrade

 

Ustvarjalci videospota iz Osnovne šole Kajetana Koviča Poljčane z mentorico Marino Koražija, Neisho in Bernardo Žarn

Neisha in Aneja Lončarič

 

Marina Koražija

Dostopnost