Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) poudarja pomen sestavljanja jedilnikov z lokalnimi sestavinami in pomen rednega zajtrkovanja. Projekt se je razvil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in je bil leta 2012 razglašen kot dan slovenske hrane.

Že od začetka se najbolj izpostavlja poreklo živil, ki morajo biti pridelana in predelana v Sloveniji. Poudarjene so prednosti uživanja lokalno pridelane hrane, ki je sezonsko dostopnejša, ima več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost,  hkrati pa se z uporabo lokalne hrane ohranjajo delovna mesta na podeželju. Za boljšo preskrbo z lokalno pridelano hrano je na voljo povezava do zemljevida lokalnih kmetij: https://www.nasasuperhrana.si/zemljevid-lokalni-ponudniki-hrane/.

Zaradi zapletenih epidemioloških razmer bo izvedba letošnjega TSZ nekoliko drugačna. Vzgojno-izobraževalnim ustanovam je bila  podana pobuda, da 20. novembra otrokom in mladostnikom prenesejo sporočilo, da je tudi doma zelo pomembno redno zajtrkovati. Na ta dan naj si sami ali s pomočjo odraslih pripravijo zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka slovenskega porekla. 

VIR: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/zajtrk-z-medom-super-dan/

Ministrstvo informira tudi o pripravljenih gradivih, ki so namenjena obeleženju dneva slovenske hrane. To sta plakat Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan« (https://tinyurl.com/y3g6kybv)  in zgibanka »Poštevanka je igra« (https://tinyurl.com/y3lgtk8n). Prosti čas lahko otroci namenijo tudi branju kakovostne otroške in mladinske literature na temo hrane (https://tinyurl.com/y2c6s47t).

Letošnji slogan se glasi: »Zajtrk z medom – super dan«.

Pred desetimi leti so čebelarji pričeli z organiziranimi obiski otrok v vrtcih in osnovnih šolah. Naleteli so na zelo dober odziv tako otrok kot njihovih vzgojiteljev in učiteljev, zato so njihove aktivnosti leta 2011 prerasle na vseslovensko raven. Tako je postala ena od rdečih niti TSZ tudi osveščanje o pomenu čebel, pridelkih iz čebeljega panja in o vlogi medu v naši prehrani. Čebelarstvo je ena izmed najstarejših in najbolj tradicionalnih dejavnosti v Sloveniji. Ima zelo pomembno poslanstvo, saj so čebele z več vidikov ključne za opraševanje in obstoj rastlinskih vrst. Ravno opraševanje nam omogoča zadostno količino hrane ter vpliva tudi na količino in kakovost pridelkov.

Nekaj zanimivosti in dejstva o medu

Dober tek!                                                                                 

Pripravila: Polona Bornšek,                                                                                  organizatorka šolske prehrane