Get Adobe Flash player
Domov | Blogi | MarinaK's blog

JEZIKOVNO POTOVANJE NA MALTO

Biti osnovnošolec in imeti možnost obiskati angleško govorečo deželo sredi Sredozemskega morja ni kar tako. In kar 23 nas je bilo letos takšnih, ki smo že od 6. razreda naprej pridno varčevali, da smo lahko odšli na jezikovno potovanje na Malto. In med nami je bil tudi Galov bratranec Jaša iz Starš.

Ob dogovorjeni uri smo se zgodaj zjutraj z avtobusom odpravili na letališče na Dunaju in po opravljenih letaliških formalnostih poleteli proti Malti. Na letališču Luqa nas je pričakal predstavnik jezikovne šole, nas fotografiral za izkaznico, ki nas je spremljala v naslednjih dneh, nam razdelil informativno gradivo in poskrbel za prevoz do hotela. Tam smo se osvežili in se nastanili v štiriposteljnih sobah. Po večerji v hotelski restavraciji smo si gledali St. Julians in Paceville ter se sprostili ob bowlingu.

Po zajtrku smo se naslednji dan odpravili na celodnevni izlet na Gozo, mirnejši in bolj zeleni otok, ki seveda pripada Malti. Vodila nas je malteška vodička Josset in nas navdušila s svojim humorjem, predvsem pa s poznavanjem zgodovine in sedanjosti tega malteškega otoka. Naučila se je celo nekaj slovenskih besed. Do slikovitega pristanišča Mgarr nas je mimo otočka Comino, nekdanjega skrivališča piratov, prepeljal trajekt. Na poti po otoku smo se ustavili na Dwejra Bay z naravno znamenitostjo Fungus Rock. Po temno azurnih valovih sredozemskega morja smo se odpeljali z manjšimi čolni in videli votline, v katerih so se nekoč zares skrivali pirati. Na peščeni plaži smo si privoščili kopanje in potem obiskali največje mesto otoka Gozo, Victoria. Mesto slovi po mogočni utrdbi, od koder se razprostira čudovit razgled.

Naslednji dan so nas pričakali učitelji jezikovne šole European School of English, s katerimi smo začeli nadgrajevati znanje angleškega jezika. V ponedeljek in torek smo imeli pouk malo drugače. No, povedati moram, da je bilo to kar precej v samo dveh dneh! In ni nam bilo všeč, da so nekateri motili pouk ali govorili v slovenščini. Super dobro pa smo se imeli v skupini z zabavnim učiteljem in naša angleščina je kar zacvetela. Učne ure so namenjene urjenju v pogovorni angleščini, bogatenju besednega zaklada, vsebina pa zajema tematiko, zanimivo mladim naše starosti. Angleščino smo vadili skozi jezikovne igre, igranje dialogov, intervjuje.

Po dobrem zajtrku smo se naslednji dan odpravili na raziskovanje srednjeveškega mesta in nekdanje malteške prestolnice Mdina. Domačini jo imenujejo Tiho mesto. Obiskali smo mestece Rabat, znano po zgodnjekrščanskih katakombah, in se vrnili v hotel. Pa spet k zabavni angleščini! Jezikovne igre, videi, izdelava plakatov, sodelovanje z učenci štorske šole, komunikacija z učiteljem … Pred večerjo smo si privoščili še plavanje v hotelskem bazenu. In priznati moramo, da smo sprostitev kar potrebovali!

Glavno mesto Malte Valletta je obdano z mogočnim obzidjem, ki so ga zgradili križarji sredi 16. stoletja. Odšli smo do Barraca Gardens z razgledom na pristanišče Grand Harbour in imeli nekaj prostega časa za samostojen sprehod po ozkih mestnih ulicah. Poiskali smo kakšen spominek za domov ali si privoščili sladoled. V hotelu pa smo vsak dan za s seboj dobili vodo, sadje ali kaj sladkega in sendvič. Smo pač bili v deželi z angleškim pogledom na življenje, kjer je večerja pomembnejši obrok od kosila. Zato smo zvečer mirno sedli k dobri in raznoliki hrani in verjemite nam, da nam je teknila.

Zadnji dan je minil prehitro. Imeli smo sicer možnost kopanja v bazenu, pa smo se raje še družili in poslovili od prijateljev, seveda pa najprej pripravili na pot. Pogovorov ni bilo konca, treba je bilo izmenjati kontakte in si obljubiti prijateljstva. Potem pa spet na letališče in proti domu. Naši spremljevalci pa so si oddahnili šele, ko so nas pripeljali spet varno na šolsko dvorišče! In tam so nas čakali naši domači z mnogimi vprašanji, kako smo se imeli in kaj doživeli. In verjemite nam, da smo jim imeli o čem pripovedovati.

Zala Šlamberger in Anisa Kohne