Get Adobe Flash player
Domov

Četrti dan smučarske šole na Kopah

18. januar 2018. Danes pa bomo na začetku malo bolj strokovni. Ker vam poročamo z zimske šole smučanja, je prav, da vam predstavimo shemo slovenske nacionalne šole alpskega smučanja. Razdeljena je na 5 ravni, mi smo napredovali do tretje. Prva raven predstavlja osnove smučanja na blagih naklonih, ko obvladamo preproste spremembe smeri drsenja in osnovni položaj smučarja na mestu in med drsenjem.

Od osnov smučanja napredujemo do začetnega smučanja, ki predstavlja 2. raven. Na tej ravni obvladamo osnovni in klinasti zavoj z zareznim prečenjem.

Napredno terensko smučanje pa je znanje, ki je potrebno na 3. ravni. Tukaj vijugamo v širšem hodniku s kombinirano ali zarezno tehniko in obvladamo osnovno vijuganje po blažjih do strmih naklonih.

4. in 5. raven predstavljata vrhunsko terensko smučanje in osnove tekmovalne tehnike alpskega smučanja.

Naši smučarski učitelji so z našim učenjem in napredkom zadovoljni. Vsi učenci smo se naučili uporabljati vlečnico, tisti iz 1., 2. in 3. skupine pa tudi sedežnico. Vsi poznamo smučarsko opremo in jo znamo pravilno uporabljati. Tudi obnašanja in vedenja na smučišču smo se naučili. Poznamo 10 mednarodnih, to je FIS vedenjskih pravil.

Za učenje smučanja pa je potrebno seveda tudi veliko potrpežljivosti, vztrajnosti in poslušnosti. Prav zato, ker smo vse to imeli, smo uspešno napredovali, v teh zimskih dneh uživali in se imeli lepo. Prenesli smo številne napore, razumeli, da se ob učenju smučanja pojavlja mišična utrujenost. Z obližem ali povojem sta nam učiteljici  prekrili kakšno boleče mesto, poskrbeli za občutljivo kožo  na ustnicah, svetovali, kaj narediti pri bolečinah v vratu ali kako pregnati mravljince …

Ker pa seveda ne moramo smučati ves dan, smo danes po malici zapolnili čas s predstavitvijo sob. Zabavni prizori, pevski nastop, kviz vprašanja, šale, igra in celo parodija … in potem bučni ali 'bučni' aplavz ...

Vsak i ima svojo piko, torta jagodo in smučarska šola poljčanskih šestošolcev klubski večer! Letos smo se družili z učenci različnih šol in večinoma plesali od vstopa v klub v Grmovškovem domu do odhoda domov. Med nami so tudi takšni, ki so raje le opazovali, kaj se dogaja ali celo odšli prej domov zaradi preglasne glasbe. Ja, različni smo in to ni nič narobe. Pomembno je le to, da smo se imeli lepo in da nam je tudi ta dan ostal v lepem spominu.

Pa še to: pred odhodom v klub smo izžrebali številke za jutrišnjo tekmo!

To je vse za danes, se spet oglasimo jutri.