Get Adobe Flash player
Domov

Projekt Erasmus+ v šolskem letu 2019/2020

 

Ob koncu šolskega leta vas zagotovo zanima, kako je s projektom Erasmus+, ki nosi naslov Spodbujanje razvoja osebnih znanj in ustvarjanje trajnostnega življenjskega sloga  ali kratko Love Sustainable Society. V tem naslovu so začetnice treh dežel, ki v tem projektu sodelujemo: L kot Litva, S kot Slovenija in S kot Srbija.

Kot veste, so sodelujoče šole v tem projektu:

Osnovna šola Kajetana Koviča iz Poljčan

Osnovna šola Anice Černejeve iz Makol

Osnovna šola Stari grad iz Užic v  Srbiji

Vilniaus Antakalnio progimnazija iz Litve.

 

Kljub krajšemu šolskemu letu smo izvedli veliko dejavnosti. Skozi vse leto smo varčevali z elektriko in vodo, poskrbeli, da je bilo malo odpadkov hrane, izvedli predstavitve v avli, učenci in zaposleni opazujemo reko Dravinjo in vse negativne spremembe, povezane z njo, organizirali smo tri klimatske proteste v kraju, oblikovali smo svojo zastavo in dobili himno, ki predstavljata naš projekt, zelo trajnostno naravnani so bili učenci 1. razreda, ki so vabili v svoj trajnostno naravnani klub Čiščenje in varovanje narave, povezali smo se z dejavnostmi projekta Pogum, učenci so izdelali merilne naprave in projekt merjenja velikosti zemlje predstavili vsem našim učencem in gostom s partnerskih šol, si dopisovali z učenci iz Litve in Srbije, uredili prostor pri vstopu v šolo in pripravili številne razstave, objavljali na šolski spletni strani in v lokalnih časopisih, o naši dejavnosti so poročali tudi na Radiu Rogla in Štajerski val ter v časopisu Večer. Sešili smo si vrečke za malico, ki jih bomo uporabljali ob vseh dneh dejavnosti, ko bomo prejeli malico za na pot. Tako smo potrjevali našo usmerjenost v trajnostno naravnan življenjski slog in poglabljali osebna znanja in spoznanja s tega področja.

 

Najobsežnejša pa je bila seveda izvedba kratkotrajnega dogodka za skupno usposabljanje osebja od 17. do 20. novembra 2019.

 

Vsi na šoli smo takrat sodelovali pri pripravi in izvedbi sprejema gostov iz Srbije, Litve in makolske šole ter na predstavitvi projekta v avli naše šole. Učitelji gostujočih šol so preživeli bogat dan skupaj z nami, po šoli so jih vodili osmošolci in jim v angleščini predstavili, kako živimo in kaj delamo na Osnovni šoli Kajetana Koviča v Poljčanah. Zanje smo pripravili uro formativnega spremljanja in predstavitev projekta merjenja velikosti zemlje v avli. S sodelavci smo v naslednjih dneh gostom predstavili lepote našega dela Slovenije, predvsem pa smo načrtovali nadaljnje dejavnosti dveletnega projekta.  

 

Za to šolsko leto pa smo načrtovali tudi Kratkotrajno izmenjavo skupin učencev in učiteljev/spremljevalcev v tem mesecu, torej v letošnjem juniju. Ampak kot veste, te aktivnosti nismo mogli izpeljati in je prestavljena v prihodnje šolsko leto.

 

Spoštovani sodelavci in učenci, hvala vsem za podporo, aktivno sodelovanje in vse izvedene dejavnosti. Projekt Radi imamo trajnostno naravnano družbo je uspešno začel svojo pot. Sprejeli smo izziv in ker bomo skupno hodili po ustvarjalnih poteh, bomo uspešno prišli do zaključnega cilja našega projekta, ki nas usmerja v osebno rast in trajnostno naravnan življenjski slog znotraj šole, družin in širšega družbenega okolja.

  

Koordinatorica projekta Marina Koražija