Get Adobe Flash player
Domov

Člani novinarskega in foto-video krožka naše šole spet uspešni na natečaju Uresničujmo-z energijo varčujmo! Letošnja tema je bila Izklopi dolgčas - Vklopi svoj vir energije!

V Stari mestni elektrarni v središču Ljubljane je 14. decembra potekal zaključni dogodek natečaja Uresničujmo, z energijo varčujmo!

SODO, distribucijski operater električne energije, je natečaj organizirali že petič, saj želi spodbujati osnovnošolce, da bi razmišljali o učinkoviti porabi energije. Na natečaju smo sodelovali učenci 7., 8. in 9. razredov.

Program je povezovala Bernarda Žarn, raper Challe Salle je poskrbel za glasbeni dodatek, povedal pa je tudi nekaj pozitivnih nasvetov za življenje. Od povabljenih 20-ih šol iz vse Slovenije je svoj video poslalo na natečaj 7 šol, med njimi tudi naša. V kratkem videospotu je bilo treba predstaviti zamisel o novih, drugačnih virih energije, saj je bila tema Izklopi dolgčas - Vklopi svoj vir energije! Ustvarjalnost, pozitivno razmišljanje, pa domišljija in preplet barv, giba in zvoka … tako nastaja uspešen kratek film!

Kot so povedali na prireditvi, so pri ocenjevanju izdelkov upoštevali jasnost in sporočilnost, pa tudi na glasbo in vizualne učinke niso pozabili. Vsi izdelki so bili objavljeni na socialnem omrežju, kjer jih je lahko ocenila širša slovenska javnost.

Pri izdelavi našega filma so sodelovali Aneja Lončarič, Žiga Strmšek, Urban Pihler in mentorja Marina Koražija in Miran Voglar. Za nagrado, za najboljše besedilo in glasbeno izvedbo, smo dobili namizni računalnik in pogostitev.

In kaj je širši cilj sodelovanja osnovnošolcev pri razmišljanju o varčnosti? Preko aplikacije prihranki.uresnicujmo.si lahko preverjamo učinkovitost rabe gospodinjskih aparatov. Do leta 2050 si Evropska skupnost namreč prizadeva zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 80-95 % in s tem preiti v nizko-ogljično družbo, prijazno do ljudi in narave! In z malimi koraki, s katerimi se daleč pride, je treba začeti že danes in zanje se mora potruditi vsak izmed nas …                                                       

Aneja Lončarič, Žiga Strmšek