Podelitev državnega priznanja za novinarski raziskovalni prispevek

V petek, 3. junija, sva se z mentorico Marino Koražijo udeležili podelitve priznanj s tekmovanja Zeleno pero, ki je potekalo v Celju. To je tekmovanje v pripravi novinarskih prispevkov na določeno trajnostno temo, ki je bila v letošnjem šolskem letu VREME. Skupaj z ostalimi prejemniki priznanj ter mentorji smo se zbrali pri Splavarskem mostu ob Savinji, kjer smo spoznali g. Boštjana Pihlerja z Zavoda za gozdove, območna enota Celje, in predstavnike društva Planet Zemlja. Prisotna sta bila še meteorolog Andrej Velkavrh in meteorologinja Tanja Cegnar, ki sta bila med ocenjevalci naših izdelkov.  

Pot smo nadaljevali po celjskem Mestnem gozdu, kjer smo ustvarili gozdno mandalo iz drevesnih listov in plodov, nato pa se odpravili do drevesne hiše. Ogledali smo si notranjost te zanimive zgradbe pod krošnjami bukev, zatem pa je potekal še uradni del podelitve. Po zaključku smo imeli še nekaj časa za spoznavanje in druženje, nato pa smo se odpravili vsak proti svojemu domu. 

Vesela sem, da sem z raziskovalnim postopkom zbrala ustrezne informacije iz literature in ustnih virov. Sodelovala sem z gozdarko in naravovarstvenico Andrejo Senegačnik, ki je bila nekoč naša učenka, s Civilno iniciativo Poljčane, predstavnikom Kamnoloma Poljčane, Zavodom za gozdove, enota Maribor, ter z gozdarjem Markom Furmanom. Zbrala sem številne potrebne informacije, pa tudi strokovna in osebna mnenja. 

V svojem raziskovalnem novinarskem prispevku sem iskala povezave med širjenjem kamnoloma in načrtovanim obsežnim posekom gozda ter posledičnimi vplivi na življenje lokalnega prebivalstva, na naravo ter daljnoročno gledano tudi na vreme in celo klimo. Na naši šoli že nekaj let v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ razmišljamo in delujemo trajnostno, ta novinarski prispevek pa še bolj povezuje naša prizadevanja z lokalno skupnostjo. 

 

Ostale fotografije si oglejte tukaj.

Maša Prah

Dostopnost