02 829 5810        o-poljcane.mb@guest.arnes.si

Prešernov nagrajenec, Feri Lainšček, je ob podelitvi BZ pred leti obiskal tudi našo šolo

Prešernovo nagrado za leto 2021 je prejel Feri Lainšček, pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik 

 

Odlomek iz obrazložitve dr. Irene Avsenik NabergojDitka in Feri Lainšček: Ne bodi kot drugi

 

Pisatelj, pesnik in dramatik Feri Lainšček je eden vélikih umetnikov našega časa, ki je s svojim izvirnim in raznovrstnim literarnim opusom neprecenljivo obogatil slovenski umetnostni in kulturni prostor. Objavil je več kot sto monografskih del za odrasle, mladino in otroke. V mladinskem slovstvu je med najbolj prepoznavnimi nagrajena zbirka pravljic Mislice, v književnosti za odrasle pa nagrajeni romani Raza, Namesto koga roža cveti, Ki jo je megla prinesla in Muriša, v katerih sugestivno razpira eksistencialna vprašanja, nas očara s slikami pokrajine ob reki Muri in sledi toku ljubezni kot temeljni vrednoti človekovega bivanja.

Feri Lainšček je tudi avtor izvrstnih radijskih in lutkovnih iger, filmskih scenarijev in besedil za šansone. Njegova dela so prevedena v številne evropske jezike, več njegovih romanov pa je zaživelo tudi v filmski uprizoritvi.

Je vrhunski pesnik in pisatelj panonske Slovenije, ki tankočutno slika življenje preprostih ljudi z roba družbe, s prikazovanjem nemirne, iščoče plati ciganske duše pa izraža spoštovanje do drugačnih. S svojim narečnim leposlovjem je prispeval k utrjevanju duhovnih mostov med matično domovino in porabsko zamejsko skupnostjo. Pisateljeva umetniška dela, ukoreninjena v slovensko pokrajino, odražajo njegovo veliko ljubezen do domovine, hkrati pa sestavljajo podobe njegove duhovne biografije.

Njihova osrednja tema je človekovo iskanje identitete in bivanjskega smisla v še tako težkih okoliščinah, iskanje harmonije s svetom, ki jo omogoča ljubezen do sočloveka. Številni miti, legende, pravljice in ljudsko izročilo ter seveda književnost, ki plemeniti naše življenje, so za Lainščka zgodbe o ljubezni. Ta na večni tehtnici dobrega in zlega človeku pomaga k dobremu in mu podeljuje smisel, ali kot to resnico v Lainščkovi poeziji izrazi iskriva otroška misel: »Ljubezen je treba ujeti, a nikoli zapreti. Ljubezen je treba gostiti in včasih skriti. Ljubezen je treba ljubiti«.

Dostopnost